De logistiek van de vrijheid

Vandaag is het Bevrijdingsdag en het is er eentje die de boeken ingaat. 75 jaar vrij en toch minder vrij dan alle Bevrijdingsdagen hiervoor. De vergelijking tussen oorlog en de coronacrisis gaat natuurlijk vrij snel mank. We kiezen nu op een democratische manier zelf ervoor onze vrijheid in te perken om zo onze ouderen te beschermen en de medische zorg te ontlasten. Deze keuze is ook een vorm van vrijheid en een groot goed waar we trots op mogen zijn. Het overgrote deel van Nederland kiest ervoor om de regels na te leven. Onze ouders en voorouders hadden die keuze zo’n 80 jaar geleden niet en dat maakt een immens verschil.

Wat beide gebeurtenissen wel gemeen hebben, is dat men uitkijkt naar het herstellen van de maatschappij en de positiviteit waarmee dat gebeurt. Plannen worden gemaakt, samenwerkingen aangegaan en schouders eronder gezet. Vanaf het begin van de coronacrisis hebben wij gezegd dat we graag ons logistieke steentje wilden bijdragen. Voor de bestrijding heeft de overheid alle zeilen bijgezet: analyses zijn gemaakt bij het RIVM en andere zorginstellingen, oud-ministers zijn terug gehaald om hun ervaring in te zetten en het leger is neergezet in de kern van de operatie en de logistiek. Daarnaast zijn er talloze private initiatieven gestart. Daarmee zijn er al zoveel krachten aan het werk in de bestrijding, dat het ons zinvoller leek om mee te helpen aan de route terug. Hoe klimmen we straks weer uit dit corona dal?

We zijn aan de slag gegaan met twee onderwerpen. Allereerst wilden we graag onze helpende hand bieden aan de reguliere zorg. We merkten uit een lopende opdracht bij een ziekenhuis dat men vreesde dat de reguliere zorg onder zou sneeuwen. We hebben onze hulp aangeboden via ons kern-netwerk en zijn aan de slag gegaan bij een ziekenhuis met corona gerelateerde uitdagingen. Samen zijn we aan het kijken naar de uitgestelde afspraken en via scenario’s en simulaties aan het uitzoeken hoe ze deze afspraken het beste weer kunnen gaan oppakken. Hierbij houden we rekening met de beperkingen van corona zoals de 1,5 meter afstand. We kunnen laten zien welke impact bepaalde keuzes hebben op de doorlooptijd en hoe de nieuwe aangroei van afspraken deze doorlooptijd beïnvloedt. Wekelijks (en straks dagelijks) nieuwe data geeft een continue beeld van de ontwikkelingen en geeft de mogelijkheid om bij te sturen waar nodig. Inzicht is essentieel voor het vertrouwen en dat bereiken we in deze samenwerking op een prachtige manier!

Het tweede onderwerp dat op ons pad kwam, is de digitalisering van het contactonderzoek van de GGD. We zijn betrokken bij een corona-app initiatief en brengen onze expertise in op het gebied van autorisaties, autorisatie flows en implementaties. In dit project zijn vele partijen betrokken en om op afstand samen te werken in een open-source project met voorheen onbekenden is een hele ervaring. Het blijkt maar weer dat als je een positief doel hebt waar mensen in geloven alles mogelijk is. Er wordt hulp gevraagd, geboden en aangenomen. Er wordt opbouwende feedback gegeven en verwerkt. De inzet is groot en zelfs weekenden en feestdagen worden vrijwillig opgeofferd om weer een stap vooruit te zetten. En dat alles via online communicatie en interactie. Het is heel mooi om hier onderdeel van uit te mogen maken. Voor verdere informatie verwijzen we jullie graag naar https://www.privatetracer.org/.

Beide initiatieven focussen op herstel van de maatschappij en we zijn trots op deze manier ons steentje bij te kunnen dragen. We kijken uit naar het moment waarop we weer heerlijk op het terras van Melief een voetje kunnen drinken en balletje kunnen eten!

Previous
Previous

“U wilt hier linksaf. Mag dat?”

Next
Next

De 8e Corona App: PrivateTracer